2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. április 11. 15:53

Egymást követő frontok

Az előző hétvégén átvonult hidegfront után a 11-ével kezdődő hét közepén és legvégén újabb frontok hozhatnak ismét többfelé csapadékot, átmeneti lehűlést. Átvonulásuk után az éjszakák hidegebbek lesznek, a következő hét első felében egy-két tartósan derült, szélvédett, fagyzugos helyen hajnalban talajmenti fagy is lehet.

Az előző front hatására az ország nagy részén meglehetősen kevés csapadék esett, ami ha nem is növelte lényegesen a felső talajrétegek nedvességtartalmát, a kiszáradást mindenképpen lassította, jól jött a fejlődésben lévő növényeknek, elvetett magoknak. Az aktuális előrejelzések szerint egy héten belül két újabb front hozhat csapadékot, mennyisége azonban bizonytalan, tartós, országos esőnek a jelenlegi számítások szerint viszonylag kicsi a valószínűsége.  Az 5 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet ezen a héten 10 fok felett marad az ország nagy részén, 17-e után azonban sokfelé az alá csökken néhány napra. A szél gyakran lesz élénk, vagy erős, a frontátvonulások idején viharos lökésekre is számítani kell, a permetezéshez megfelelő, kevésbé szeles időszakok kiválasztásához segítséget jelenthetnek a térképes modell előrejelzések.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.