2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 24. 13:03

A száraz idő még várat magára

Ahogy az elmúlt néhány napban is sokféle arcát mutatta az időjárás, az ország nagy részén bőven volt csapadék, ugyanakkor napsütés, köd, és talajmenti fagy is sokfelé előfordult, a következő napokban is egyaránt lesz borongós, esős, de enyhe idő, amit naposabb, de szeles, hűvös időjárás követ majd. A területi változékonyság is jellemző lesz, ahogy már a hét elején is nagy hőmérsékletbeli különbségek alakulnak ki a naposabb és a borongós-párás országrészek között, a hét közepe pedig a déli országrészben ígérkezik csapadékosabbnak.

Az elmúlt egy hét esős időjárásának következtében, amikor országszerte 10 mm-t meghaladó csapadék hullott, de a nyugati és az északkeleti országrész egyes tájain a 30 mm-nél is több esett, a talaj felső 20 cm-es rétege az egész országban telített, és többfelé a felső 50 cm is telítettség-közeli állapotban van. De ennél mélyebbre még tud szivárogni víz, 50-100 mm közötti vízhiány van még a felső 1 méteres talajrétegben. Ezzel együtt az őszi talaj előkészítő munkák során gondolni kell az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával. A talaj hőmérséklete egyelőre csak a Dunántúl északnyugati részén csökkent kevéssel 10 fok alá, máshol 10-12 fokos.

A folytatásban is marad a változékony idő. Kedden a nap második felében északnyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami megszűnteti a hétfőn, és kedden jellemző időjárási kettősséget, a többfelé ködös, párás, máshol viszont napos, az átlagosnál melegebb időjárást. Kedden délutántól egyre többfelé ered el az eső, és még szerdán napközben is többfelé esni fog. A nagyobb mennyiségű csapadék az ország déli felén valószínű. A front mögött erős északnyugati áramlással hűvös, de eleinte száraz, majd a hétvégén ismét nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, de jelentősebb mennyiségű csapadék a mostani számítások szerint a hét második felében már nem valószínű. Szerdától a hét végéig minden nap számítani lehet több-kevesebb napsütésre. A talaj száradását a szél is segíti majd, hétfőn és kedden elsősorban a Dunántúlon, és az Alföld déli részén élénkül meg többfelé a szél, majd szerdán a hidegfront mögött az északkeleti országrészben is élénk északias szél várható.

A hőmérséklet a hét első két napjában az ország változóan felhős részén, vagyis a Dunántúlon és az Alföld déli felén 16 és 21 fok között alakul, ami több fokkal melegebb az ilyenkor megszokottnál, ezzel szemben a tartósan borult, párás tájakon csak 11-13 fokra lehet számítani. Szerdától mindenütt visszaesik a hőmérséklet, a leghűvösebbnek a csütörtök ígérkezik, majd péntektől gyenge melegedés valószínű. Csütörtökön és pénteken hajnalban többfelé kell talajmenti fagyokra számítani, a fagyzugos tájakon a 2 méteres magasságban is fagypont alá hűl a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 24.