2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. április 24. 14:00

A WMO éves éghajlati értékelője az éghajlatváltozás töretlen előre haladására figyelmeztet

A 2022-es WMO éghajlati értékelő megjelenése alkalmából a Meteorológiai Világszervezet április 21-én sajtóközleményt adott ki. A WMO állásfoglalása az éghajlat 2022-es állapotáról olyan kulcsfontosságú éghajlati mutatókra összpontosít, mint az üvegházhatású gázok, a hőmérséklet, a tengerszint-emelkedés, az óceánok felmelegedése és savasodása, a tengeri jég és a gleccserek állapota.

letöltés [pdf: 394 KB]

A hegycsúcsoktól az óceán mélyéig mindenhol folytatódik a klímaváltozás előrehaladása, a Meteorológia Világszervezet éves jelentése alapján. Aszályok, árvizek és hőhullámok minden kontinensen előfordulnak sok milliárd dolláros károkat okozva. Az antarktiszi tengeri jég az eddig feljegyzett legalacsonyabb szintre csökkent és egyes európai gleccserek olvadása rekordmagas szintre lépett.

A 2022-es jelentés a Globális éghajlat állapotáról világszinten mutatja meg a szárazföldön, az óceánokban és a légkörben végbemenő a változásokat, amiket a légkörben rekordmagas mennyiségben megtalálható, a hőt visszatartó üvegházhatású gázok okoznak. A globális hőmérsékletet tekintetében a 2015 és 2022 közötti időszak a nyolc legmelegebb év volt, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a La Niña hűsítő hatása is érvényesült. A gleccserek olvadása és a tengerszint emelkedése – amely 2022-ben ismét rekordszintet ért el – akár még évezredeken át folytatódhat.

Az új WMO jelentés mellett közzétettek egy áttekintést is, amely tájékoztatja a politikai döntéshozókat arról, hogy hogyan alakulnak az éghajlatváltozási mutatók, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy a fejlettebb technológiák révén a megújuló energiára való áttérés olcsóbb és elérhetőbb, mint valaha. A jelentés az éghajlati indikátorok mellett a hatásokra is fókuszál. A növekvő mértékű alultápláltságot tovább súlyosbítják a hidrometeorológiai kockázatok, a COVID-19, valamint az elhúzódó konfliktusok és az erőszak együttes hatásai. 

A 2022-es évben az időjárás és éghajlattal kapcsolatos veszélyes események további népességmozgásokhoz vezettek, valamint a már lakóhelyük elhagyására kényszerült, közel 95 millió ember számára is tovább romlottak a körülmények. A jelentés felhívja a figyelmünket az ökoszisztémákra és a környezetre gyakorolt hatásokra is, megmutatja, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja az ismétlődő természeti jelenségeket, mint például a fák virágzását vagy a madarak vándorlását. 

A globális éghajlati állapot 2022-es helyzetéről megjelent WMO állásfoglalást 2023-ban is Föld Napja előtt hozta nyilvánosságra a WMO.

A WMO sajtóközlemény teljes magyar fordítása letölthető.


Kapcsolódó oldalak: