2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2022. február 15. 20:22

Izland partjainál rekord magas hullámot mértek

Izland partjainál a múlt héten bombaciklon ostromolta a partokat, így a part menti hullámok rekordmagasságokba emelkedtek. Az Izlandi Út és Parti Hivatal műszerei egy 40 méternél magasabb hullámot is regisztráltak február 7. és 8. között, ami így rekordokat döntött meg. Jelentésük szerint tíz hullám magassága haladta meg a 25 métert, de négy hullám magassága a 30 métert is elérte.

A ciklon ideje alatt Izland nyugati részén 234 km/órás szelet is mértek. Így a 40 méter feletti hullámmagasság nem is olyan elképzelhetetlen. Bár az tény, hogy ha a számítások igazolják, akkor abszolút rekordnak számít, mivel a legmagasabb, természetes módon létrejött hullám, amit Izlandon regisztráltak 25 méter magas volt, és 1990-ben észlelték.

A Meteorológiai Világszervezet hivatalos oldala szerint a valaha bójával regisztrált legmagasabb hullám 19 méter volt, amit 2016-ban regisztráltak Izland és az egyesült Királyság között. A videón látható szörfözés pedig egy 2011-es portugál világrekord, ahol az extrém sportoló, Garrett McNamara egy mamut-hullámot lovagolt meg.


2020-ban hivatalosan is világcsúcsot döntött az a 768 kilométeres villám, ami három amerikai állam égboltját szelte át. Így minden idők legnagyobb kiterjedésű villámának minősítette a Meteorológiai Világszervezet (WMO).


Forrás: travelo.hu